Меню сайту
Рекомендуємо


Івано-Франківсько-Галицька єпархія Православної Церкви України

Хресто-Воздвиженський Манявський чоловічий монастир

Богословське відділення ЧНУ

Надвірнянський деканат

Галицький гостинець. Веб-сайт Каплиці на Галицькому гостинці


Hram.Lviv.Ua - православний веб-портал для молодої людини, яка шукає Бога, сенсу в своєму житті та відповіді на складні хвилюючі питання

Головна » 2020 » Квітень » 19 » Пасхальне вітання
18:24
Пасхальне вітання

Снятинського декана
протоієрея Михайла Марусяка

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.

Безліч разів повторюємо ми ці величні і священні пасхальні слова, в яких засвідчено перемогу над найжахливішим і невідступним ворогом – над смертю. Звідки прийшов цей ворог, звідки появилася смерть? Невже Бог увів її у світ, щоби зі злобою карати людину? Ні, Бог є Любов, а Любов не може мати ненависті. Бог, створивши людину, з любові заклав у неї Свій образ, щоб людина вдосконалювалася й уподібнилася своєму Творцеві. А щоб людина укріплювала свою волю, через яку мала вдосконалювати розум і почуття, Бог дав їй першу заповідь: не торкатися плодів дерева пізнання добра і зла. Водночас, піклуючись про долю людини, Бог з любов'ю застерігав: "Від усякого дерева в саду ти будеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в той день, коли ти з'їси від нього, смертю помреш" (Бут. 2, 16-17). Однак людина, спокусившись лукавими принадами змія-диявола, порушила заповідь Божу, вкусила плоду від дерева пізнання добра і зла і впустила у світ страшного ворога – смерть.

Отже, не Бог є причиною смерті, а сама людина, яка своїм гріхом привела її у світ. І це була не лише тілесна смерть, а насамперед смерть духовна, яка позбавляла людину вічного життя, позбавляла Царства Божого. Відновити розірваний зв'язок із небом людина вже не могла – це міг зробити тільки Бог. І Бог зі Своєї безмежної й неосяжної любові Сам приходить на землю, бере на Себе спотворену людським гріхом природу, у цій природі знімає з людини прокляття за її гріх, приймаючи задля цього страшну смерть на Хресті. Адже Він сам сказав колись через Мойсея: "Проклятий перед Богом усякий повішений на дереві" (Втор. 21, 23). Але Господь не тільки звільняє людину від прокляття за гріх, а Соєю смертю знищує смерть нашу. Тому апостол Павло з піднесенням виголошує: "Смерте! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога? Жало ж смерті – гріх; а сила гріха – закон (1 Кор. 15, 55-56).

Ми сьогодні святкуємо перемогу над смертю, над смертю духовною, що позбавляла нас вічного життя і єднання з Богом – із Джерелом життя і любові. Тому з піднесенням співаємо: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".

Однак цього року сумна Пасха – над світом панує страшний привид смерті, спричинений епідемією коронавірусу. І в багатьох може виникнути запитання: навіщо Бог так жорстоко карає, незважаючи навіть на величне свято над святами, на Пасху, на Воскресіння Христове? Не Бог є причиною цього, а знову ж таки сама людина зі своїми гріхами. Адже небезпідставно були знищені міста Содом і Гоморра, а через гріх, який сьогодні пропагується світом. Не без причини страждали ізраїльтяни в пустелі після виходу з єгипетської неволі, блукаючи в ній сорок років, а через спротив волі Божій та словам і настановам вождя Мойсея і первосвященника Аарона.

Не без причини й сьогодні страждає людство. Чи з ненависті карає Бог сьогодні? Ні. Як батьки карають за непослух дітей не з ненависті до них, а щоб їх навернути, виправити, виховати добрими людьми, так Небесний Отець чинить із людьми, зі Своїми неслухняними, блудними дітьми. Адже більшість із них сьогодні, віддавшись принадам цього світу, не усвідомлюють і не сприймають величі й суті Воскресіння Христового. А щоб усвідомити й сприйняти, необхідно духовним зором побачити Спасителя Ісуса Христа, Який заради нас, заради нашого спасіння добровільно прийняв побиття, обплювання, страшні муки й жахливу смерть, щоби Своєю смертю знищити смерть нашу, щоб сьогодні могли з піднесенням співати: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".

Отже, ми маємо пам'ятати, що у визначений Богом час воскреснуть усі: і мертві, і живі, незалежно від того, хочуть вони цього чи не хочуть, вірять вони в це чи не вірять. І доля кожного буде своя: одні отримають вічне блаженство у Царстві Христовому, а другі – вічні муки у царстві зла. Хочеш, людино, мати вічне блаженство, обирай віру і любов до Бога та ближніх, частіше споглядаючи на Хрест Спасителя. А не хочеш – твоя воля.

Сьогодні Христос Своїм Воскресінням дарує воскресіння нам. Нехай нашу християнську віру засвідчує насамперед щира християнська жертовна любов до всіх, особливо до знедолених, хворих, самотніх. Якщо є можливість провідати їх, провідаймо із Пасхальним освяченим яйцем, яке знаменує життя. А коли немає можливості провідати, то молімося за них, адже ми сьогодні співаємо: "Воскресіння день, просвітімся торжеством і один одного обіймімо; промовмо: "Браття!" І тим, що ненавидять нас, простім усе ради Воскресіння". А воскреслий Спаситель, Який із любов'ю до грішної людини перетерпів хрест і смертю смерть переміг, нехай відверне від України й від кожної родини згубну пошесть, нехай Своєю любов'ю надихає на християнську мудрість нашу земну владу, оберігає українських воїнів від ран смерті, звільнить невільників, дарує мир Україні.

У ці святі Пасхальні дні щиро вітаю Всечесних отців і всю паству Православної Церкви України на Снятинщині, духовенство і вірних УГКЦ, Голову райдержадміністрації, Голову районної Ради, міського Голову, всіх представників влади. Нехай Воскреслий Христос перебуває посеред нас у ці святкові дні і по всі дні нашого життя, нехай зупинить караючу руку, благословить душевним спокоєм і пасхальною радістю, щоб кожен душею відчув, що його серце стало гробом, який вмістив у собі Спасителя і з якого Він Воскрес.

 

Воістину Христос воскрес!

Протоієрей Михайло Марусяк, доктор богословських наук,
декан Снятинський Православної Церкви України

 

Категорія: Послання | Переглядів: 245 | Додав: admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Категорії розділу
З життя Церкви
З життя єпархії
З життя деканату
Послання
Житія святих
Духовне життя
Церква і суспільство
Церква і школа
Окультизм і псевдорелігії
Статті
Притчі
Відео
Пошук по сайту
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Наш банер

cerkva-snt.at.ua
Статистика




прот. Микола Марусяк © 2020
Безкоштовний хостинг uCoz