Меню сайту
Рекомендуємо


Івано-Франківсько-Галицька єпархія Православної Церкви України

Хресто-Воздвиженський Манявський чоловічий монастир

Богословське відділення ЧНУ

Надвірнянський деканат

Галицький гостинець. Веб-сайт Каплиці на Галицькому гостинці


Hram.Lviv.Ua - православний веб-портал для молодої людини, яка шукає Бога, сенсу в своєму житті та відповіді на складні хвилюючі питання

Головна » 2020 » Квітень » 19 » Пасхальне послання
18:39
Пасхальне послання

МИТРОПОЛИТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО і ГАЛИЦЬКОГО ІОАСАФА
ДУХОВНИМ ПАСТИРЯМ, МОНАШЕСТВУ і ВСІМ ВІРНИМ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ НА ПРИКАРПАТТІ

 

Дорогі у Христі боголюбиві духовні отці, монахи і монахині, благочестиві жителі Богом благословенного Прикарпаття, звіщаю всім вам велику радість !
 

ХРИСТОС ВОСКРЕС !


Понад три тисячі років тому Господь почув і прийняв плач та голосіння синів Ізраїлю, що знемагали в єгипетській неволі. У ніч старозавітної Пасхи Господь кров'ю пасхального агнця зберіг ізраїльтян перед смертоносним ангелом і вивів їх з неволі. Відтак, на морському узбережжі втеча з Єгипту під проводом Мойсея принесла чергову небезпеку - глибокі води Червоного моря попереду, фараон з колісницями і військом - позаду. І море відкрилося перед ними! Кожен ізраїльтянин, переживши визволення з Єгипту, побачив свого Бога як Бога-Визволителя: «Мене минула смерть!». Усі, що врятувалися, відчули себе єдиним народом: разом були в рабстві, разом уціліли від смерті, маємо одного й того ж Бога – Спасителя і Визволителя. Ми – народ Божий! У воскреслому Христі перехід від смерті до життя проходить усі межі людської історії. Пасха Старого Завіту була обмежена лише спасінням вузького кола людей від однієї, обмеженої в часі, небезпеки. Наша Пасха, Пасха Господня, Пасха вічна, про яку співаємо на Пасхальній утрені - Христос сьогодні дарує спасіння всім людям, усіх часів і народів, від самої причини смерті. Тут йдеться не тільки про спасіння від збудника якоїсь хвороби чи порятунок від меча, і то навіть ангельського, як це було у випадку ізраїльтян в Єгипті. Пройшовши крізь страждання і смерть у воскресіння, Христос, за словами апостола Павла, знищив і розіп’яв на хресті смертоносний гріх із його пекельною поневолюючою силою. Пасха Христова є перемогою і насмішкою над самим жалом смерті, як проголошує сьогодні апостол: «Смерть поглинута перемогою. Де твоя, смерте, перемога? Де твоє, смерте, жало? Жало смерті - гріх, а сила гріха - закон. Хай же буде подяка Богові, який дає нам перемогу через Господа нашого Ісуса Христа» (1 Кор. 15, 54–57). У своєму Воскресінні Христос скинув із нас невільничі окови страху перед смертю, перетворив її на пасхальний вхід до нового життя. З Воскресінням відкриваються для нас двері переходу від того, що минає, до того, що залишається навіки. Пасха Господня відкриває нам двері до радісної вічності.
Цього року ми зустрічаємо Пасху Христову в надзвичайно незвичних і важких для нас обставинах. Чимало з нас, перебуваючи вдома в ізоляції, фізично віддалені один від одного і від своїх парафіяльних храмів. Однак навіть у таких складних обставинах ніхто не в силі зупинити радісного руху сучасної людини до Світла, щоб у вірі в Христове воскресіння, у надії на Божу перемогу привітати один одного радісним вітанням “Христос воскрес!” Ісус вийшов живий з темної могили, так і ми віримо, що завдяки Богу, зусиллям лікарів, медсестр і волонтерів, які рятуючи життя людей нерідко приносять в жертву власне здоров'я, ми зможемо успішно вийти з темряви незвіданості і перемогти жало смерті. Перед обличчям епідемії ми неочікувано побачили, на скільки ми слабкі і смертні люди. Коронавірус став вбивчою небезпекою і для багатих, і для бідних, для всіх людей, незалежно від місця проживання на земній кулі, від раси та релігійного переконання. Можливо, вперше нам прийшло розуміння, що всі ми є однаково вразливі й немічні: те, що торкнулося людей в одному кінці світу - зачепило людей на іншому кінці, - зачепило в тій чи іншій мірі кожного з нас. Страх захворіти і померти, біль втрати рідних і близьких та знайомих, відчуття самотності й відчаю в умовах вимушеної ізоляції стали нашими спільними оковами. Але серед цієї незвіданої для нас темряви страху і неволі в ізоляції сучасна людина має унікальну можливість наново усвідомити, що сьогодні означає бути християнином. Тож, хай сила воскреслого Христа утвердить у вірі всіх нас і допоможе нам стати свідками Його воскресіння. Хай воскреслий Ісус обдарує усіх вас надією перемоги перед викликом епідемії коронавірусу. У цей світлий день спішу до кожного із вас, спішу щоб поділитися з вами радістю Пасхального Воскресіння. Усім вам шлю свої щирі молитви й сердечні вітання. Благословляю вас усіх: здорових і хворих, сильних і немічних, молодих і в глибокій старості сущих, батьків і дітей. Спішу також до всіх лікарень, щоб благословити лікарів і медичних працівників – усіх, хто піклується про хворих в цих надзвичайних обставинах, спішу, щоб із лікарями і хворими поділитися радісною пасхальною новиною та молитовно підтримати вас. І як би важко нам не було, не будемо зневірюватись, "знаючи, що Той, хто воскресив Господа Ісуса воскресить через Ісуса і нас і поставить перед Собою" (2 Кор. 4:14). Дорогі у Христі духоносні отці, возлюблені брати і сестри від усієї повноти свого серця вітаю Вас із Святом Свят, Воскресінням Господа і Бога нашого Ісуса Христа. Бажаю всім священикам і дияконам, монахам і монахиням, всім жителям Івано-Франківської області благодатної Божої допомоги у всі дні життя! Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця, хай буде з усіма вами! Мир, радість духовну, здоров’я і спасіння хай дарує усім вам Воскреслий із гробу Христос Спаситель!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

ІОАСАФ
митрополит Івано-Франківський і Галицький

 

Дано при Свято-Троїцькому Кафедральному Соборі УПЦ ПЦУ
м. Івано-Франківськ
19 квітня 2020 року Божого

 

Категорія: Послання | Переглядів: 129 | Додав: admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Категорії розділу
З життя Церкви
З життя єпархії
З життя деканату
Послання
Житія святих
Духовне життя
Церква і суспільство
Церква і школа
Окультизм і псевдорелігії
Статті
Притчі
Відео
Пошук по сайту
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Наш банер

cerkva-snt.at.ua
Статистика




прот. Микола Марусяк © 2020
Безкоштовний хостинг uCoz